tisdag 12 april 2016

Kramas mer än tio sekunder


Många gånger kramas vi alltför kort tid när vi väl kramas, ofta blir den kort kanske tre-fyra sekunder men om en kram varar tio sekunder påverkas vår kropp och själ på ett positivt sätt.Anledningen är att en uppriktig kram producerar hormonet oxytocin, även känd som kärlekshormon. Detta ämne har många fördelar i vår fysiska och psykiska hälsa, bland annat hjälper det oss att koppla av, hjälper till att öka vår känsla av trygghet och lugnar våra rädslor och vår ångest.

Både män och kvinnor får högre nivåer av oxytocin efter en kram.  Om vi lever i en kärleksfull relation är nivån än högre.

Kvinnor blir lugnare efter kramen och blodtrycket sänks.
 
Ju större stöd vi har av vår partner desto högre oxytocin-nivåer genereras. En kram från en nära anhörig, kan alltså ha gynnsamma effekter på hjärthälsan.

Från wikipwedia: Oxytocin är avgörande för upprättandet av gemenskap, parbildning, omvårdnad och umgänge. Effekten är ökad tillit, minskar aggressioner, ångest och minskar troligen också stress.

Oxytocin gör människor lyckligare och mer tillitsfulla. Det ökar viljan till parbildning och är starkt involverat i sexuell lust.  Det kallas för "kärlekshormon". Hos män bidrar oxytocin till ejakulation och erektion.

Bild och Källa: Beloved Festival, www.dailymail.co.uk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar