söndag 11 mars 2018

Förälskelse eller långvarig kärlek?


Vi blir förälskade för att vi så gärna vill bli förälskade.

Vi vill känna oss sedda, efterlängtade, uppskattade och beundrade.

Vi kan bli förälskade i princip i vem som helst. Vi blir inte alltid förälskade för att den vi träffar är en sådan underbar person, utan för att vi, helt egoistiskt, trånar efter förälskelsekänslan.

Kroppen producerar härliga hormoner och signalsubstanser som blir som "knark", vi gör allt vi kan för att få uppleva den.

Efter att ha varit förälskad, kanske ett till två kanske upp till två och ett halvt år, övergår förälskelsen förhoppningsvis i kärlek. Har vi tur, har vi blivit förälskade i en person som vi sedan kommer att älska. Har vi otur, inser vi, när vi vaknar upp ur förälskelsen, att det är fel person som vi har valt.

Två personer som är förälskade är mycket självcentrerade i sina upplevelser. De njuter av den härliga känslan de upplever. De njuter inte i första hand, av den de blivit förälskade i, utan de njuter av att känna förälskelsekänslan.

Kärlek och förälskelse är inte alls samma sak. Kärlek upplever vi inte med oss själva i fokus, utan vi vill osjälviskt ge vad vi kan till den vi älskar. Kärlek skapar känslor som lugn, harmoni och lycka. Förälskelse kastar oss upp och ner, hit och dit, i en massa känslor, både positiva och negativa (när vi inte är nära våra förälskelseobjekt).

Det är viktigt att vara medveten om denna skillnad så vi inte går fel på förälskelsens väg.
Förälskelse innebär att "älska" för mycket, det är som en drog som berusar oss och gör oss blinda men ack så lyckliga. Läs mer här.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar