tisdag 14 januari 2014

Hur ska jag göra för att rädda relationen som inte är bra? Ducka eller vara handlingskraftig?

Den enklaste och vanligaste utvägen är att göra allt utom det som experterna råder. Vad gör vi?
Jo, ofta vågar vi inte försöka lösa det genom samtal och att hitta nya vänligare sätt att agera gentemot varandra utan

vi köper hund - då kanske det blir bättre
vi skaffar barn, vad lycklga vi kommer att bli
vi flyttar, byter boende - då får vi en nystart
vi lägger mer tid på jobb och intressen så den gemensamma tiden blir mindre
vi flyr bort och hoppas att det går över
vi köper ny bil
vi byter jobb
Stänger av så känner vi oss varken ledsna, ensamma eller övergivna
Skaffar en älskare/älskarinna till tröst, som spänning eller som hämnd
Skiljer oss
Slutar prata med varandra, verkligen samtala
Undviker på alla sätt att drabbas av känslan av övergivenhet
Skäller på varandra
Stänger ute, hånar, ironiserar, kritiserar
Vägrar förändra vårt "för relationen förödande" agerande.
...

Ja, listan kan bli hur lång som helst. Allt detta gör saken bara sämre, förr eller senare går det åt skogen eller så får vi leva i ett trist parallelläktenskap.
De åtta vanligaste problemen i ett förhållande, enligt Randi Gunthers bok:
 • Känslan av att den ena parten ”inte bryr sig lika mycket som tidigare”.
 • Att den upphetsande, nyförälskade känslan ersätts av leda: ”vad hände med gnistan mellan oss?”
 • Att den ena parten går från att ha offrat allt för kärleken till självbevarelse: ”Jag kan inte fortsätta att sätta dig i första rummet längre”.
 • Från konstruktiva utmaningar till destruktiva konflikter: ”varför blir det bråk varje gång vi inte är ense om minsta lilla grej?”
 • Från att ha varit ett team börjar man mer och mer att göra saker på egen hand: ”vi brukade göra allting tillsammans men nu måste jag ta itu med de flesta utmaningar på egen hand”.
 • Från att ha känt villkorslös kärlek till att bli ifrågasätt för att känna för lite: ”du brukade älska mig utan att ifrågasätta, men nu måste jag hela tiden bevisa att jag är värd din kärlek”.
 • Den ena parten fokuserar inte längre lika mycket på förhållandet utan börjar mer och mer ägna sig åt andra intressen: ”jag vet att jag är borta mycket men jag behöver mer stimulation”.
 • Från att ha samma mål till att utveckla andra drömmar ”vi vill helt enkelt inte samma sak längre”.
Randi Gunther föreslår att vi identifierar ett eller flera av ovanstående problem med förhållandet, först på egen hand, för att sedan tala igenom vad vi har kommit fram till med partnern.

Nyckeln till framgång är att vi är ärliga och att vi verkligen lyssnar öppet och noggrant på vad partnern har att säga. Under inga omständigheter ska vi döma varandra eller sig själva.

För att fixa problemen kan man, enligt Randi Gunthers bok:
 • Ta fram minnena hur det var när det var bra och dela med din vän.
 • Utvärdera hur ert förhållande ser ut idag. Dra fram såväl det negativa som det positiva. Ställ frågor till varandra som till exempel: ”på vilket sätt har jag förändrats som fått dig att omvärdera dina känslor för mig?”, ”vad är det vi föraktar mest med förhållandet?”, ”vad är det vi fortfarande ser fram emot att göra tillsammans?”, ”vad saknar vi mest med hur vårt förhållande brukade se ut?”, ”på vilka sätt sårar vi varandra mest?”.
 • Fråga er själva när det var som relationen började glida i fel riktning. Var det någon speciell händelse som utlöste detta? Vad var det som gjorde att ni inte tog tag i det direkt?
 • Vad behöver ni av varandra för att bli kära igen? Be om förlåtelse? Hitta tillbaka till respekten? Uppmuntra varandra mer?
 • Vad kommer ni att göra för att säkerställa förhållandet om det börjar knaka i fogarna igen i framtiden? Kanske göra ett avtal.
Visst är det intressant, de flesta av oss gör ofta helt fel saker när relationen börjar haverera vilket gör att det blir än värre. Så varför inte ta varandra i hand och låt varandra komma till tals och försöka förstå varandra. Ingen dör av det :-)

Källa nyttigt.eu
Psykologen och äktenskapsrådgivaren Randi Gunther, bok ”When Love Stumbles: How to Rediscover Love, Trust & Fulfillment in Your Relationship”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar