söndag 23 april 2017

Maskros - dags att skörda


Maskrosroten har nästan samma näringsinnehåll hela året, dock mest på hösten då all näring dragits ner i roten. Lägg roten i lite kallt vatten för att minska den bittra smaken, skiva upp den och låt den koka ca 15 minuter till näringstät rotsakssoppa tillsammans med valfria rotfrukter.

Maskrosens blad är bitter i smaken och det är ett kännetecken för goda egenskaper för lever och njurar. Dock smakar själva blomman sött och gott.

Dekokt på maskrosrot löser slaggprodukter i kroppen och hjälper lever och njurar att göra sig kvitt med dessa ämnen. Växtämnena i maskros stimulerar körtelutsöndring i bukspottskörtel, lever och galla. Bitterämnena i maskrosen bidrar även till bättre aptit och matsmältning samt främjar kroppens nedbrytning av fetter.

Bladen av maskros kan användas i infusion, sallader och i matlagning. Plocka maskrosbladen tidigt om våren för rikt innehåll av C-vitamin och mindre beska.

Pröva använd maskrosroten till kaffepulver. Skala och skär maskrosroten i mindre bitar, rosta den i ugn tills de är torra och ljusbruna. Mala därefter ner roten till kaffepulver.  

Maskros som medicinalväxt

Maskros kan vara ypperlig vid träningsvärk eller lindriga problem med muskelsmärta. Blanda gärna ner lite kokade maskrosblommor i olja (cirka 1/2 dl torkade blommor till 5 dl kallpressad raps- eller olivolja) och smörj på det onda stället. Du kan också koka maskroste och badda på eksem eller områden med muskelvärk.


Maskrossaft

2  liter maskrosblommor (utan blad och stjälk)
3 liter vatten
2 citroner
3-4 vaniljstänger
4-5 dl med russin, torkade dadlar eller fikon

Rensa och skölj blommorna noga. Koka upp vattnet, häll över blommorna, vaniljstängerna och frukten. Låt stå i cirka 10-12 timmar. Sila sedan bort blommor och överbliven frukt. Tillsätt citronerna och dra i en timme. Ta sedan bort citronerna och häll upp på flaska. Du steriliserar glasflaskor genom att koka dem eller ha dem i ugn minst 10 minuter.

Maskroste

Torka blommorna på ett lakan i 4-5 dagar eller i nedersta delen av ugnen under 5-6 timmar (i låg temperatur). Använd sedan 1 tsk torkad maskros till 2 dl vatten. Häll kokande vatten över de torkade blommorna och låt dra i minst 10 minuter, gärna 15.  

Aktiva växtämnen

Bitterämnet taraxacin, kolin, organiska syror, kalium, kalcium, zink, järn, A-, B- och C-vitamin, eterisk olja, garvämnen, slemämnen, pektin, kolhydrater

Källa: zarahssida.se
Läkeörter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar