söndag 4 mars 2018

Alla eländiga kortsiktiga beslut som vi alla tar - hög tid för förändring!

Tre frågor ska besvaras innan alla beslut tas

1. Är detta ansvarsfullt med hänsyn till alla människors ekonomi och vår miljö – på lång sikt?
2. Använder vi nu, i detta fall, skattebetalarnas pengar på absolut bästa sätt eller är något annat viktigare?
3. Skulle jag ta detta beslut om jag inte får vara politiker nästa år?

Lyssnar man på nyheterna är måttet på framgång tillväxt och omsättningsökning.

Så länge detta har fokus och att vi inte att respekterar konsekvenserna kommer samhället att gå in i väggen med dunder och brak. Det handlar om att förstöra vår jord, förbruka dess resurser och att förorena miljön.

Visst det pratas  mycket om miljö men ingen vill riktigt byta väg till en som ger oss en fin framtid. Kortsiktig fokus fördärvar insiktsfulla beslut om framtiden.

Det ekonomiska systemet behöver förändras i grunden. Det är inte bra när delårsrapporterna från företagen visar på tillväxt, ökad produktion, ökade vinster. Det är dåligt. Inte ens journalister som anser sig vara de som ska väcka klockor tänker själva utan följer snällt i gamla fotspår - Bra att sälja mer! Bra att tjäna mer! Bra att producera mer! Det är inte bra, det är dåligt!Kapitalism, kortsiktighet och förstörelse - Bort! Den bäddar för en moralisk kris, ökade inkomstklyftor, orättvisa och ekosystemet förstörs.

Systemet har förlitat sig på att marknaden styr och ser till att allt funkar men en marknad som inte styrs av sociala eller miljömässiga hänsyn går åt helt fel håll.

Om något inte fungerar eller blir fel skyller våra politiker på att det inte finns pengar eller att det är motpartiets fel. Det finns massor av pengar men de ligger i fel plånböcker. Vad är viktigare är att sjuka får vård, att barnen har en bra skola, att polisen kan sköta sitt jobb, att de gamla får en bra sista tid, att vi slipper gifter och har bra mat?

Konsumtionen är ofantlig med allt elände det medför, överproduktion, sopberg...

Politikerna vill bli omvalda och vågar inte ta de beslut som krävs. Om vi konsumenter inte tar ansvar genom vår konsumtion kanske vi måste tvingas dit. Bensin och diesel kanske skulle kosta 50 kr litern, flygbränsle ännu mer så det blir svindyrt att flyga. Som min son sa en gång då jag frågade hur man får ett barn att lyda: "Det får bli med tvång", sa han. Kanske behöver vi tvingas att ta ansvar för vår värld.

Det är dags för våra politiker att ta sitt ansvar, ta impopulära beslut. De är valda och får betalt av oss för att göra det jobbet. Vi har gett dem förtroendet och skulle det visa sig att de inte kan leda oss framåt på rätt sätt är det dags att byta ut dem eller systemet.

Det är de kloka som ska vara ledare, inte de som bara är smarta och vältaliga. Vi behöver ha politiker som vi kan lita på. Låt dem bara sitta i ett år och sedan bytas ut så vi slipper inställsamma beslut och får istället de beslut som behövs.

Vad är de största hoten? Jo, klimatförändringar, politiker som inte tar ansvar och det eländiga globala ekonomiska systemet.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar