torsdag 19 juli 2018

Hur gör man för att hitta vänner?

Ensamhet är underbart när man själv väljer den men smärtsam när den är ofrivillig.

"Vi behöver goda vänner att spegla oss i. God vänskap stödjer oss, ger tröst och konstruktiv kritik, utan att vi förväntar oss något i retur. Att få vara en god vän är också viktigt, det får oss att gå bortom oss själva, sätta någon annan först och därmed bli bättre människor, säger Camilla Lif (präst).

"Människan behöver bli tagen i bruk. Om man inte har några vänner och känner sig ensam väcks sorg, saknad och en känsla av utanförskap."

Det är lätt att tro att något är fel på en, självkänslan och självförtroendet går ner och vi kan bli deprimerade.

Att ha många kompisar ger hög status men det är inte avsaknaden av kompisar som är problemet utan avsaknaden av vänner. Jag tror att de med många kompisar kanske inte har några vänner de heller men kompisarna ser till att du ses som populär och känner dig populär.

Många som känner sig ensamma längtar efter en vän, ett verkligt möte, två själar som möts på ett djupare plan. Ytliga kompisar ger inte dessa möten, utan kan ibland istället skapa tomhet. Kompisar som använder dig för att tömma ur sig allt vad de kan, vet och gör. Vänner däremot frågar hur du har det? Vänner lyssnar och är intresserade av vad Du kan, vet och gör.

Det ultimata är kanske att ha en "bukett" av bekanta, kompisar och i den också en eller två nära vänner.

En del menar att den ultimata vännen, som har allt, finns inte. Jag tror att det är fel. Vännen finns någonstans, kanske kan man tillsammans hjälpa varandra att lära sig vänskapens konst. Varför inte prata om vänskap nästa gång du träffar någon som skulle kunna bli din vän? Vad är vänskap för er? Vill båda bygga en vänskap?

Förr i tiden fanns mer tid för att bygga vänskaper. Idag prioriterar man annat än att bygga vänskaper. Man satsar tiden på annat som är lättare för stunden. Vi bygger vissa livsstilar, prioriterar en vältränad kropp, ett snyggt hem, pengar, karriär, prylar etc. "Istället borde man intressera sig för människor, i slutändan är det ju det som är meningsfullt", säger Camilla Lif.Att bygga vänskap kräver en insats, man bygger en varm relation som behöver vårdas.

Tjugo procent av mänskligheten är Högkänsliga (HSP). Kan det vara så att det är de högkänsliga som söker djupare vänskapsrelationer och de andra åttio procenten som söker kompisar och bekanta?

Hur ska man hitta sina vänner?

Även om du får nej, försök igen, fråga nya personer. Erkänn att det gör ont att känna sig bortvald, det hjälper dig att gå vidare. Vi vet inte om det handlar om just oss eller inte. Människor idag har fyllt sina liv med det som kanske förverkligar dem och då orkar de kanske inte investera i en ny person i livet. Det har i så fall inte med dig att göra. Du kanske kan prata med någon som kan hjälpa dig med idéer för att komma vidare.

Ge inte upp utan försök igen, ta initiativ.
Ständiga bortförklaringar - släpp den personen och gå vidare.
Vänskap tar tid att bygga upp.
Var en bra vän – hör av dig
Var en bra lyssnare – visa att du bryr dig, allt handlar inte om dig.
Ge tillbaka – om din vän öppnar upp och ger dig förtroende, ge tillbaka.
Visa tillit – Om din vän just nu inte har tid - avvakta.

Att skaffa vänner som vuxen kräver målinriktat arbete och mod. Kanske ska bjuda hem eller bara höra av dig?

Kom ihåg att det inte bara är du som längtar, många kommer att bli glada av en inbjudan från dig.

Källa: Amelia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar