torsdag 27 september 2018

Johannesört - en naturlig ört då du känner dig deppig

Johannesört kan hjälpa vid inte alltför allvarlig ångest och depression.

Den blommar vid sommarsolståndet. Förr kallades den Mannablod men bytte långsamt namn till Johannesört. Den skulle plockas klockan tolv på midsommarnatten, under fullständig tystnad och utan att man såg sig om. Årets skörd hängdes upp i stuga och fähus eller stoppades i borrade hål i tröskeln där den skyddade mot åsknedslag, trolldom och häxor. Bar man den på kroppen blev man osårbar och väckte kärlek hos alla man mötte.

I Linnés Örtabok kallas örten Sanchte Johannis Baptistae efter Johannes Döparen och Fuga demonum = djävulens flykt, eftersom den på det kraftigaste utdriver djävlar, så att de som är besatta varken kan lukta eller bära den hos sig.
 
Hirkum-pirkum
Blommorna sätter karmosinröd färg på sprit och olja. De är sårläkande och maskfördrivande, dekokt på stjälkarna mildrar heshet.
 
Den kan hjälpa vid inte alltför allvarlig ångest och depression. På 80-talet började den väcka intresse också i andra länder och hos läkemedelsföretag. Idag finns många registrerade naturmedel baserade på blomman. Det var kanske inte bara alkoholen som hjälpte upp humöret när man förr tog morgonsupen hirkum-pirkum.

Källa: www.shenet.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar