lördag 17 september 2016

Att tiga ihjäl konflikter ger motsatt effekt – de dör inte, de växer

Många av oss undviker konflikter genom att inbilla oss att vi slipper dem om vi tiger ihjäl dem. Vi kan klara oss ett tag genom att sopa problemen under mattan och låtsas som ingenting men problem som negligeras växer alltid på ett eller annat sätt, antingen i storlek eller så växer de sig fast.

Problemen dyker alltid upp igen – alltid – förr eller senare – och för varje dag blir de jobbigare att hantera.

Många gånger blir andra, som är helt oskyldiga, indragna i konflikten. De kan bli avkrävda att ta parti eller att "gå på tå" för att inte såra någon.

Irritationsmoment som hanteras direkt, med ödmjukhet, sunt förnuft och respekt, blir inga konflikter men om vi struntar i ödmjukheten, det sunda förnuftet och respekten ligger vi illa till. Vi skapar oss problematiska konflikter som kan få ödesdigra proportioner.

Många tar sig vidare genom att ignorera och tiga ihjäl sin "fiende" vilket ofta blir som en tortyr för den som drabbas. Att tvingas stå utanför och känna att ingen finns där gör ont.

Lösningen på en konflikt är aldrig gräl eller tystnad, lösningen är att prata utan att attackera.

En kanske flyr av rädsla och en annan känner sig osynlig när han eller hon möts av tystnad.


En bra början är att sätta igång och prata. Ofta gör en av parterna försök att få igång ett samtal, medan den andre absolut inte vill. Vad gör man då? Kanske är det dags att släppa och gå vidare?

Båda parter behöver bli medvetna om vad som krävs och ha en vilja att nå varandra. Kanske är det dags att anlita en extern person till hjälp?

Är du i en konflikt? Kan du inte vara öppen i din relation? Tvingas du "gå på tå"? Vill din vän inte prata? Vill din vän inte lyssna?

Den som är rädd för "mötet" bör ta sig i kragen. Vad är det värsta som kan hända? Varför inte säga "hur löser vi detta?"

Vår rädsla, sorg och besvikelse står i vägen för närhet, glädje och intimitet.

Non violent communication kan vara en hjälp att formulera sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar