fredag 26 december 2014

Olika sätt att kramas. Vill du eller vill du inte kramas?

En kram genomförd på "rätt" sätt genererar ett belöningshormon, Oxytocin (ett lugnande må-bra-hormon) som verkar avslappnande, skapar trygghet, förbättrar relationer...

En kort - snabb kram kanske vi ger när vi inte känner personen så bra, någon vi är tveksamma till eller inte litar på men det kan säkert också bero på oss själva när vi känner oss osäkra eller rädda.

Photo:maewe/Creative Commons

En lång kram ger vi ofta till människor vi känner och litar på och vi håller gärna kvar, kanske för att visa att vi bryr oss mer eller behöver mer.

Hundkramen med klapp
Vi kramar och klappar med handen på ryggen, som vissa klappar en hund. Den kramen betyder troligen inte så mycket alls mer än ett vinkande "hej" med handen utan kroppskontakt. Denna kram är också populär hos äldre "hjärtliga" män som verkligen kramas trots klappen.En kopplad kram
Om vår vän dyker upp med sin nye partner, så ger vi ofta partnern en kram också. Kramen är kopplad till att vi ger vännen en kram.

En ofrivillig kram drabbas vi av när vi möter en "bekant"som vi egentligen inte vill krama men vi känner kravet på att kramas. De andra har börjat och det skulle bli konstigt att avstå. Det kan gå att ta ett steg tillbaka, för att markera vår ofrivillighet och med ett vänligt leende sträcka fram handen istället. En svår balansgång.

Testposition
Att ta hand och samtidigt ställa sig lite närmare om läge för kramvillighet skulle uppstå.

Villigheten att kramas är dubbelsidig, dels handlar det om vår egen trygghet och välvilja, dels om vårt "kramoffers" relation till oss. Vi kanske tycker mycket om personen men vill ändå inte kramas. Om vi inte har lyckats skapa oss en egen inre trygghet eller om det finns ett stort behov av personlig integritet kan kramar kännas obekväma.

En kram kan uppfattas som att någon inkräktar på vår personliga sfär. Förklaringen till att uppleva kramar som jobbiga kan också bottna i låg självkänsla, låg kroppsuppfattning eller ett vagt jag (att ha svårt att veta var våra egna gränser går). Att ha ett stort säkerhetsavstånd till andra människor ger då en större trygghet.

För att kunna njuta mer av kramar finns möjligheten att träna, som alltid ger övning färdighet men om våra "ok" är för tunga kan möjligheten att njuta av närhet väljas bort - livet ut.

Vår personlighet, uppfostran och utveckling formar oss. Detta gör att vissa är mer kramiga än andra. Notera dock att en kram inte är en garanti för välvilja.

De viktigaste kramarna är de vi ger barnen!

När vi kramar våra vänner, nära och kära visar vi att "du står mig nära och jag har förtroende och respekt för dig"

Kramarna till vår hjärtevän
Kramen är längre och åtföljs av en lätt smekning över ryggen, axlarna, armarna, höfterna. Kanske kombinerad med att lukta lite. Kramen här är sensuell, vardagligt balanserad och lämnar liksom ett löfte om fler kramar i liknande mönster. Kramen visar närhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar