söndag 21 november 2021

Föredrag på Park i Hjo om mitt projekt Långgatans historia

 


”Varning - nu kommer den inpiskade skälmen, den slipade kanaljen, tillbaka från fängelset” Detta skrev Hjo Tidning 1875 om Carl Wilhelm Almberg - kanske Hjos mest ökände brottsling.

Detta berättade jag om på kvarterskvällen som Hjo-Tibro Släktforskarförening bjudit in till. 

Under 2021 har jag forskat om Långgatans historia med fokus på människorna som bott där. På Tullportslyckan, en av stadens största gårdar, bodde mycket fattigt folk under bedrövliga förhållanden. Små, kalla, illaluktande kyffen i de röda husen inne på gården där den största utmaningen var vinterns kyla och vinterns brist på möjligheter till arbete och försörjning. En annan utmaning var ölen, spriten och krogarna - många familjefäder hamnade i dessa klor.

Storväxte Hundra-Karl var en som bodde på Långgatan, han brottade ner en björn, det dövstumma paret var andra, som fick två barn - en utmaning att inte kunna prata med sitt barn och inte heller kunna höra vad de sa.

Såpe-Lars eller Carl Wilhelm Almberg har varit intressant. Hjo Tidning skrev ofta om honom liksom andra tidningar i Sverige. Almberg var,en illa beryktad industririddare som dömdes för förskingring, förfalskning, otaliga stölder och bedrägerier, övervåld mot folk - i allmänhet och poliser samt förolämpning i ord och handling. Han ansågs vara en högst vådlig person och hans inställsamma sätt lurade många. I mitten av 1800-talet tillbringade han en tid på Stadshäktet i Stockholm och sedan på Långholmen. Han hade mist sitt medborgerliga förtroende för alltid!

Hans bror Johan Jacob Almberg fick en oväntad utmaning när en bataljon från Svea Livgarde kom till torget och förväntade sig ett rejält mål med ärtor och fläsk men möttes av ett antal tunnor med råa ärtor, paket av fläsk, kokved och bröd. Militären hade missat att beställa färdiglagat. En svettig dag för Johan Jacob säkert. Vänliga Hjo-bor hjälpte dock till och militärerna fick sin mat i hem runt om i staden.

Under kvällen berättade jag om husen längs Långgatan med start söderifrån upp till Långgatan 15. Det fanns inte tid för mer på torsdagskvällen.

Jag berättade bland många andra - om gelbgjutaren och repslagaren i 24, Bond-Adels familj i 22, Mina Lundell, ägare av 21 och innehavare av en barnklädesbutik på Drottninggatan 40 i Stockholm, Hjo Tidnings ägare Dagmar Kjellgren i nummer 20, guldsmed Löving i 19 som också hade krog i nummer 4, Casper Bredberg i 16-18 som miste många av sina barn under 10 dagar, affärsmannen Molander i 17 som satt i fängelse två månader för ärekränkning och inbitne tjuven, skomakaren Stein i 15. Detta och mycket mer.

Arbetet med Långgatan fortsätter och jag välkomnar alla som har bilder och mer information om gatan och dess invånare att bidra - om vi hjälps åt kan detta bli riktigt bra, sa Annica. Målet är att samla all information om en speciell fastighet på ett och samma ställe, idag finns det att mycket läsa men på väldigt många olika ställen.

Foto: Joacim Andersson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar